Mexico – de Franse Interventie en het 2de keizerrijk, 1862 – 1867 (3)

3 – OORLOG

Mexico - de Franse Interventie en het 2de keizerrijk, 1862 - 1867

Bij Puebla de los Angeles wordt de Fransen de weg versperd door generaal Ignacio Zaragoza met 4000 manschappen. Lorencez, zijn riddermanshoofd zo vol met de heldendaden van Hernán Cortés (zoals zijn officieren later vertellen) dat er nauwelijks plaats over is voor een paar goed functionerende hersencellen, zet de aanval in op het sterkste punt van de verdediging van de stad: het fort van Guadalupe. Terwijl de troepen het bevel krijgen aan te vallen, blijkt dat de veldbatterij niet dicht genoeg bij de muren kan komen om enige schade van betekenis aan te richten. Drie keer chargeren de zouaven, de laatste keer in het geheel zonder artilleriesteun, omdat de munitie op is. Dan doet de Mexicaanse cavalerie een tegenaanval. De Fransen krijgen een verschrikkelijk pak slaag en moeten terugtrekken op Orizaba. Tot zover de “onvergelijkelijke superioriteit van het Franse ras”.

Mexico - de Franse Interventie en het 2de keizerrijk, 1862 - 1867

Kort na zijn overwinning bezwijkt Zaragoza aan tyfus, en krijgt een staatsbegrafenis in Mexico-stad.

 

 

 

 

 

Het Franse leger bevind zich nu in een benarde positie. De verbindingslijnen zijn verbroken door Liberale guerillas, bruggen zijn vernield, bevoorradingskonvooien worden aangevallen en verbrand, en de garnizoenen die langs de weg zijn geplaatst smelten weg onder de druk van vijandige aanvallen en ziektes. Het regenseizoen staat voor de deur wanneer eindelijk wat versterkingen arriveren onder generaal Félix Douai en de verbindingen kunnen worden hersteld.

Eindelijk begint in Parijs het besef door te sijpelen dat dit geen militaire parade van Vera Cruz naar Mexico-stad onder de toejuichingen van het dankbare Mexicaanse volk gaat zijn. Er zal iets substantieels moeten gebeuren, en snel ook, wil de expeditie niet uitlopen op een complete ramp. Nu neemt Napoleon maatregelen die zoden aan de dijk zetten: hij stuurt een uitstekend uitgerust leger van 30.000 man onder het bevel van generaal Forey. Lorencez wordt teruggeroepen.

Mexico - de Franse Interventie en het 2de keizerrijk, 1862 - 1867

Elie Frédéric Forey is geen groot strateeg. Hij dankt zijn commando niet aan zijn kwaliteiten als generaal, maar aan zijn trouw aan zijn baas. Hij begint zijn officiële taken in oktober 1862, en op 18 februari 1863, na vier maanden te hebben verprutst ten koste van een enorm verlies aan geld en prestige, verschijnt hij voor Puebla. Forey’s getreuzel heeft de Mexicaanse regering de tijd gegeven om de verdedigingswerken uit te breiden. De stad is flink versterkt; dit keer gaat het menens zijn.

Loopgraven worden gebouwd; batterijen in positie gebracht; het beleg wordt geslagen. De gevechten zijn hevig en wreed. Huizen zijn veranderd in forten, en moeten één voor één genomen worden. De worsteling sleept zich twee lange maanden voort. Wanneer ten slotte een Mexicaanse ontzettingsmacht wordt verslagen door Forey’s tweede in bevel, generaal Bazaine, wordt verder verzet zinloos. De Mexicaanse bevelhebber, generaal Ortega, vernagelt zijn kanonnen, blaast zijn magazijnen op en geeft zich over.

Mexico - de Franse Interventie en het 2de keizerrijk, 1862 - 1867

Franse vrijwilliger Japy schrijft naar huis: “Het waren niet onze kanonskogels, noch onze kogels, noch onze loopgraven, noch onze moed (..) die die stad tot overgave dwongen. Het was honger; treurige honger. (…) ik ben nog steeds diep geraakt door de aanblik van 4000 uitgehongerde Mexicaanse soldaten”.

Na volledige en buitengewone volmacht te hebben gegeven aan Juárez, wordt het Mexicaanse Congres voor onbepaalde tijd opgeschort. Juárez vaardigt een proclamatie uit waarin hij aankondigt vastbesloten te zijn om de strijd voort te zetten, en waarin hij iedereen die collaboreert met de Fransen met de dood bedreigt. Dan trekt hij zich terug op San Luis de Potosi en laat Mexico-Stad aan de Fransen, die er hun glorieuze entrée maken op 10 juni 1863.

Mexico - de Franse Interventie en het 2de keizerrijk, 1862 - 1867
 

Maar dit is niet het einde van de oorlog. Het is het begin.

 

©2010, Marcel Wick

vorige pagina

volgende pagina

INHOUDSOPGAVE